JUDODA KUŞAKLANDIRMA SİSTEMİ

blog yazısı ekle !

JUDODA KUŞAKLANDIRMA SİSTEMİ

Dr. Kano, judoyu oluşturmadan önce savunma sanatlarında kuşaklandırma sistemi bulunmamaktaydı. Başarıları taçlandırma sertifika veya sözlü sunumlarla yapılmaktaydı. 1883 yılında, Dr. Kano modern derecelendirme sistemini oluşturdu. Judoda önemli şeylerden bir tanesi de kuşaklardır çünkü kuşaklar judonun yerleşmiş bir uygulama olduğunu göstermekte ayrıca judo yapan kişinin bilgisini, judoya ve judonun disiplinine katkılarını temsil etmektedir.

Kuşaklar renkler ile derecelendirilmiştir. İki tür derecelendirme sistemi vardır: kyu ve dan. Dan seviyeleri daha kıdemlidir ve siyah kuşak takarak gösterilmektedir. Dan seviyesi 6'dan 8'e kadar olanlar siyah kemer yerine damalı kırmızı beyaz kemeri de tercih edebilirler. Dan seviyesi 9 ve 10 olanlar da kırmızı kuşak giyinmeyi tercih edebilirler.



Kyu derecelendirmeleri ise siyah olmayan kuşaklar olarak belirtilmektedir. Judonun Japonya'da geliştirilen orijinal sisteminde 6 tane kyu derecelendirmesi vardı. Bugün, dünyaya yayılmış olan judoda her ülkenin kendi derecelendirmesi vardır judo kuşakları için. Bu nedenle kuşakların sayısı değişebilir. Ek olarak, kyu derecelerinde çeşitli renkler vardır ve bunlar çocuklar ve yetişkinler için de farklılık gösterebilir. Ülkeler arasında judonun kuşaklandırma sistemlerinde değişmeyen tek şey judoya yeni başlayan beyaz kuşakla başlar ve dan sistemine ulaşanlar siyah kuşak takarlar.

Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Ncm Personal Training

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Konutkent Mahallesi 2983 Cadde No:72/A Yaşamkent-Ankara

Krav Maga Ankara

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Göksu Prestij Konutları Kat:2 No:37 Eryaman - Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Emirhan Dursun Personal Training

Çayyolu

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi Park Caddesi No:2/C-3 (Beştepe Koleji Karşısı) Çankaya-Ankara

ENT Spor Akademisi

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Kaplan Caddesi 8/B Daire:49 Bordo Platinum Residence Etimesgut - Ankara

Okga Güreş Akademi

Batıkent

OKGA olarak Misyonumuz;

Spor, ahlak, kişilik ve eğitim ile iç içe bir ortamda, bilimsel yöntemlerle eğitilmiş, çağdaş, üreten, sorgulayan, bilinçli ve potansiyelini ortaya çıkartan bireyler yetiştirmektir.

OKGA olarak Vizyonumuz ise;

Kurucumuz ve Sahibi olan,
AVRUPA Şampiyonu ve DÜNYA İkincisi, aynı zamanda Survivor 2019. Finalisti Okay köksal gözetiminde en son model ve modern, Uygun tesis, ekipman, sistem ve personele sahip olarak;

Faaliyet gösterilen tüm branşlarda sporcularımızın olimpik hedef doğrultusunda, spor ve sporcu ahlakı kazandırmak ileriye dönük hedefler belirleyerek ulusal ve uluslararası alanda maksimum başarıyı ortaya koyabilecekleri,
Sporu yaşam biçimi haline getirmiş bireylerin sportif yaşam hedeflerine ulaşabilecekleri,
Ve tüm paydaşların aidiyet duygusu hissederek bir parçasını oluşturabilecekleri ortamları yaratmak ve sürdürülebilir bir yapıda
Türkiye'nin ilk gözde Spor Kulübü olmaktır.devamını oku...
Adres: Yeni Batı Mahallesi Palandöken Caddesi No:58 Batıkent-Ankara


Kyu derecelendirmeleri ters orantılı gider yani numara azaldıkça seviye artar. Şöyle ki, 6. Kyu 1. Kyu'dan daha düşük bir seviyedir. Kyu'da sıralama şöyledir: 6. Beyaz, 5. Sarı, 4. Turuncu, 3. Yeşil, 2. Mavi, 1. Kahverengi. Dan derecelendirmeleri ise tam tersi şekilde işler. Dan'de 1. Seviye 5. Seviyeden daha düşüktür. Dan sıralamaları ise şu şekilde gider: 1. Seviyeden 5. Seviyeye kadar Siyah, 6. Seviyeden 8. Seviyeye kadar Kırmızı Beyaz damalı, 9. Ve 10. Seviyeler Kırmızı kuşak. Kyu'dan dan'a geçiş 1. Kyu'dan 1. Dan'e geçiş şeklinde olur.

Bunlar ülkesine göre değişebilir ama çoğu judo kurumlarında bu esas alınmaktadır. Her ülke ve hatta her kuruluşun kuşak verirken izlediği kendine has kriterleri ve ilkeleri vardır. Siyah kuşakla derecelendirilmiş öğrenci judonun çeşitli tekniklerini ustalıkla uygulayabilmekte olmalıdır. Özellikle bir veya birkaç tokui waza hareketini aynı kuşaktaki rakibine etkili bir şekilde uygulayabildiğini ispat etmelidir. Diğer önemli şey de öğrenci yeterli olgunluğu, bağlılığı ve cesareti gösterebilmeli ve judonun etiksel anlayışını kavramış olmalıdır.

Toplumda yer edinmiş yaygın kanının aksine, judoda siyah kuşak giyinmek o kişinin usta veya uzman olduğunu belirtmez tam aksine 1.derece siyah kuşak seviyesinde bulunmak o kişinin aslında daha şimdi judoyu gerçek anlamda öğrenmeye başladığını belirtir.