JUDO NEDİR?

blog yazısı ekle !

JUDO NEDİR?

Judo, Jujitsu'nun çok eski tekniklerine dayanan bir Japon dövüş sanatıdır. Kelime anlamı "kibar yol" demektir ama bu sizi kandırmasın, judo son derece şiddetli bir spordur. Judo sporcularına "judoka" denmektedir.

Judo, 1882 yılında matematik öğretmeni olan Dr. Jigoro Kano tarafında oluşturuldu. Gençliğinde jujitsu (zihni disiplin gerektiren bir çeşit güreş) yapmış olan Dr. Kano, jujitsunun eski tekniklerinden yarış müsabakalarında güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ve seiryoku zenyo felsefesine uygun olduğunu düşündüğü hareketleri bir araya getirdi. (Seiryoku zenyo felsefesine göre, bir iş olabildiğince düşük çabayla ve olabildiğince yüksek bir performansla sonuçlanmalıdır.)



Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Ncm Personal Training

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Konutkent Mahallesi 2983 Cadde No:72/A Yaşamkent-Ankara

Krav Maga Ankara

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Göksu Prestij Konutları Kat:2 No:37 Eryaman - Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Emirhan Dursun Personal Training

Çayyolu

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi Park Caddesi No:2/C-3 (Beştepe Koleji Karşısı) Çankaya-Ankara

ENT Spor Akademisi

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Kaplan Caddesi 8/B Daire:49 Bordo Platinum Residence Etimesgut - Ankara

Okga Güreş Akademi

Batıkent

OKGA olarak Misyonumuz;

Spor, ahlak, kişilik ve eğitim ile iç içe bir ortamda, bilimsel yöntemlerle eğitilmiş, çağdaş, üreten, sorgulayan, bilinçli ve potansiyelini ortaya çıkartan bireyler yetiştirmektir.

OKGA olarak Vizyonumuz ise;

Kurucumuz ve Sahibi olan,
AVRUPA Şampiyonu ve DÜNYA İkincisi, aynı zamanda Survivor 2019. Finalisti Okay köksal gözetiminde en son model ve modern, Uygun tesis, ekipman, sistem ve personele sahip olarak;

Faaliyet gösterilen tüm branşlarda sporcularımızın olimpik hedef doğrultusunda, spor ve sporcu ahlakı kazandırmak ileriye dönük hedefler belirleyerek ulusal ve uluslararası alanda maksimum başarıyı ortaya koyabilecekleri,
Sporu yaşam biçimi haline getirmiş bireylerin sportif yaşam hedeflerine ulaşabilecekleri,
Ve tüm paydaşların aidiyet duygusu hissederek bir parçasını oluşturabilecekleri ortamları yaratmak ve sürdürülebilir bir yapıda
Türkiye'nin ilk gözde Spor Kulübü olmaktır.devamını oku...
Adres: Yeni Batı Mahallesi Palandöken Caddesi No:58 Batıkent-Ankara


Judodun temel prensipleri "maksimum verim" ve "karşılıklı refah ve yarar"dır. Maksimum verimin amacı, judocunun rakibe olabildiğince az fiziksel kuvvet uygulamasını öğretmektir. Bu da uygun teknik ve zamanlamayla mümkündür. Karşılıklı refah ve yarar felsefesi de, Dr. Kano'nun judonun topluma daha yararlı bireyler kazandırabileceği düşüncesinden doğmaktadır. Dr. Kano, judonun judocuya aşılayacağı disiplinin günlük yaşama da yansıyacağını ve bunun da judocunun daha üretken bir birey olmasını sağlayacağını düşünmekteydi. Judoda rakibe saygı, benimsenmesi gereken en önemli şeydir. Dr. Kano bu prensipleri öne alarak, 1882 yılında Kodokan Okulu'nu açtı. Kodokan, "yol "u öğrenmek için bir okul anlamına gelmektedir. Buradaki "yol" kelimesi de hayat kavramının ta kendisidir.

Judoda ellere herhangi bir şey sarılmaz, giyilmez. Rakipler, el ve ayaklarla saldırmazlar. Oyunu, bir puan alan oyuncu kazanır. Bir puanı alabilmek için oyuncu, ya rakibini 25 saniye boyunca hareketsiz bırakmalıdır ya da rakibini sırtüstü zemine düşecek şekilde fırlatmalıdır. Judoda cezalandırma sistemine göre de kazanan belirlenebilmektedir. Küçük cezalar koko, büyük cezalar ise yuko olarak isimlendirilmiştir. Koko ve yuko cezalandırılmaları beraberlik durumlarında sonucu neticelendirilmekte kullanılır. Diğer bir ceza ise hansuku make penaltısıdır. Hansuku make, cezaların en güçlüsüdür şayet yapıldığı takdirde rakip taraf oyunu kazanır.

1964 yılında judo, Olimpiyatlar'da yer alan ilk dövüş sporu olma hakkına kavuştu. Judo, dünyada en çok tercih edilen ikinci spor dalıdır. Judocular, olimpiyatlarda yarışmak için kilolarına göre sınıflara ayrılırlar.