SAVATE NEDİR?

blog yazısı ekle !

SAVATE NEDİR?

Savate nedir? Sorusu sade ve açık bir ifade ile açıklayacak olursak; Savate: Türkçe karşılığı Fransız boksu ya da Fransız kick boksu gibi anlamlara gelmektedir. Savate sporunda boks ile tekme ve yumruk hareketlerinin karışımı sonucunda Fransa'ya özgü bir dövüş stili olarak doğmuştur. Geçmişi 19.yüzyıla dayanmaktadır.

Savate dövüş sporunda sporcular farklı isimler kullanmaktadır. Erkek sporculara savatör, bayan sporculara da savatöz denilir. Savate dövüş sporu zamanında Fransa'ya ait savaş botlarının ismini almıştır. Savate sporun temeli savaş veya dövüş gibi uygulamalardan hareket edilmektedir.



Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara


Günümüzde savate dövüş sporu uluslararası düzeyde geçerlilik kazanmış, insanlar olimpiyat sporları arasında yerini almıştır. Yukarıda daha önce bahsettiğimiz gibi standart hareketler ve yeniden şekillenmiş yani modern tarzın karışımı ile karşımıza çıkmaktadır.

Savate ismi ilk bakışta soğuk ve ürpertici gelse de yazımızın içerikleri bu durumu yumuşatarak yeni perspektifler ile bakma avantajı yakalamanızı sağlayacaktır.

Savate dövüş sporunda rakibini tekme ve yumruk ile sarsarak hem kendini korumak hem de rakibini yenmek amacı taşımaktadır. Bu şekilde rakibinde göre üstünlük sağlamaya çalışır savate sporcusu. Eskiden sokakların güvensiz olmasından, yol kesenlerden, hırsızlardan dolayı insanların canlarını, mallarını, sevdiklerini korumak için geliştirdikleri bir spordur savate. Çeşitli dersler ve eğitimler sonucunda öğrenilmesi ile rahatlama ve savunma amaçlı tercih edilmektedir son yıllarda.

Savate dövüş sporu ayak hareketlerinde ve yumruk hareketlerinde uygulanan güce ve açıya göre farklı isimlerce adlandırılır. Rakibe karşı üç yumruk ve dört tekme hareketi uygulanır ve bu bahsettiğimiz teknikler savate altın kuralları arasındadır. İnsan bedeninin ve bölümlerinin kullanılmasının yanı sıra çeşitli silahlar da kullanılarak savate dövüş sporu gerçekleştirilebilir.

Savate dövüş sporunun günümüze kadar ulaşması yetenekli ve başarılı ustalar sayesinde gerçekleşmiştir. Bu alanda sürekli çalışarak ve yeni sporcular yetiştirerek günümüze kadar süregelmiştir. Zaman içerisinde değişimlere uğrayan hareketleri savate dövüş sporuna yeni bir bakış açısı kazandırılmış ve binlerce insan tarafından ilgi göstermiştir.

savate dövüş sporu günümüzde spor olarak uygulanmaktadır. Yani bedenin çeşitli bölümleri kullanılarak hareket olanağı ve vücut dinamiğini yükseltmek için kullanılmaktadır. Eskiden sokak dövüşleri olarak ortaya çıkmış zamanla yerini spor yönü ağır basarak insanlar tarafından tercih edilmiştir.