THAİ CHİ NEDİR?

blog yazısı ekle !

THAİ CHİ NEDİR?

Thai chi; dövüş sporlarından ve savunma sporlarından hareket edilerek yeni bir antrenman şeklidir. Oluştuğu ülke Çin'dir. Thai chi savunma sanatı olarak kullanılmasından daha çok sağlık ve rahatlama amacıyla dünyanın birçok yerinde meditasyon olarak kullanılmaktadır.

Thai chi, günümüzden yaklaşık 2000 yıl öncesinde Hindistan'a ait olan yoga kültüründen etkilenerek oluşmuştur. Oluşum yerine baktığımızda çinin kutsal tapınaklarından kabul edilen saholin tapınağıdır. Buna göre de Hindistan yoga ve derin düşünmesi ile Çin savunma sanatı harmanlanarak thai chi doğmuştur. Çin savunma sanatlarından genelden özele gidecek olursak; iç sanat ve dış sanat olarak ikiye ayrılmıştır. Biraz daha özele indirgersek iç sanat sisteminde; thai chi, sheng-i ve pa-qua yöntemleri kapsar. Dış sanat sisteminde de; sho lin, long fist, southern fist, karete, wushu'dur. Böyle bir sınıflandırmanın temel amacında iç sanatta sakinlik, yumuşak ve rahatlığın hakim olmasıdır. Buna karşılık olarak güç, sertlik, serilik gibi unsurlarda dış sanat için geçerlidir.



Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Tuğcu Fight Club Pt Studio

Yaşamkent

Ankara Yaşamkentte bulunan Tuğcu Fight Club PT Studio salonumuzda milli antrenörler eşliğinde ister birebir ister grup dersi olarak Pilates, Aletli refomer boks muay thai kick boks ,mma branşlarını yılların tecrübesi olarak vermekteyiz.

Tuğcu Fight Club PT Studio birebir özel dersler ayrıca grup dersleri boks, muay thai, kick boks ,mma branşlarında milli antrenörler eşliğinde özel dersler verilmektedir.
devamını oku...
Adres: Yaşamkent Mahallesi 3132 Sokak No:21 Yaşamkent-Ankara

Okay Köksal Güreş Okulu

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mah. Palandöken Cad. No:58 Batıkent - Ankara


Thai chi savunma sanatının felsefesi taoizmden etkilendiği bilinmektedir. Taoizm felsefesine göre, huzur, sakinlik, gevşeme, doğa sevgisi, insanlara hoşgörü gibi düşünceler sadece bazılarıdır. Thai chi'nin gelişmesinde etkili olan isim dönemin taoist rahiplerinden olan chang sang fengdir. Chang sang feng thai chi savunma sanatının gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Böylece thai chi'yi yetenekli öğrencilerine öğreterek hem kalıcılık sağlama hem de farklı kişilerce bilinmesi zaman içinde yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Öyle de olmuştur daha sonraki zamanlarda insanlar thai chi'yi öğrenme arzunda bulunarak çok sayıda sporcu yetişmiştir.

Thai chi sakin ve dinlendirici müzik ile hareketlerin beraber yapılmasıdır. Thai chi iç sanat sınıflandırmasında yer aldığından hareketleri de bu duruma uygun sakin ve sporcuyu yormadan yavaş bir şekilde yapılmaktadır. Böyle olunca sporcu ter içinde kalmadan ve yorgunluk hissetmediğinden thai chi hareketlerinin bütününü aralıksız uygulayabilmektedir. Thai chi sporcusunun uygulama anında izlediğimizde adeta bir kuğu gibi nazik, kibar ve şık hareketler ile dans eder gibi görsellik sunmaktadır.

Thai cih kelime anlamı olarak da mükemmel güç olarak ifade edilebilir. thai chi basit ve sadelik ile insanların dikkatini çekmeyi başarmış bir savunma sanatıdır.