KUNG FU

blog yazısı ekle !

KUNG FU

Ankara'da bulunan dövüş sanatı okullarında eğitimini alabileceğiniz bir dövüş sporu olan kung fu hakkında bazı genel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kung fu (veya Wu Shu) el/kol ve bacaklar kullanılarak gerçekleştirilen saldırıları içeren bir Çin dövüş sanatıdır. Ancak Çin içerisinde bile farklı kung fu okullarında değişik stiller öğretilmektedir. Bu yönüyle oldukça çeşitli disiplinleri içerisinde içeren kung fu oldukça derin felsefi içeriğe de sahip olan bir dövüş sanatı olarak ön plana çıkmaktadır.




Buna ek olarak birçok kung fu stilinde mızrak veya kılıç gibi silahlarda kullanılmaktadır. Hatta sadece bu dövüş sanatında özel olarak kullanılan başka kesici silahlar da dövüş öğretilerinin içinde yer almaktadır. Bunların başında ise ipli oklar, 3 parçalı çubuklar ve zincirli gülleler gelir.

Kung fu öğretilerine başlayan bir kişinin ise öğreneceği bilgiler genel anlamıyla şunları içermektedir.

Tekme teknikleri
Yumruklar ve kol saldırıları
Kung fu silahları
Kung fu için kondisyon çalışmaları
Kung fu ısınma egzersizleri
Geleneksel teknikler (Kartal pençesi, Demir yumruk)
Kung fu kıyafetlerinin giyilme teknikleri

Wox Academy

Çukurambar

devamını oku... Adres: Kızılırmak Mahallesi 1445. Sokak No:2/16 (Paragon Tower Teras Katı) Çankaya - Ankara

Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Gorilbey Gym

Tunalı

devamını oku... Adres: Esat Caddesi No:115 Çankaya - Ankara

Okay Köksal Güreş Okulu

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mah. Palandöken Cad. No:58 Batıkent - Ankara

Şenol Kaysi Spor Akademisi

Gölbaşı

devamını oku... Adres: Gaziosmanpaşa Mahallesi 385.Cadde No:19/A (Gölbaşı İlçe Jandarma Yakını) Gölbaşı - Ankara


TARİHÇESİ

Elbette yakın zamana bakıldığında aslında Kung Fu' nun 1970 yıllarında Amerika 'da Bruce Lee'nin filmlerinin ortaya çıkmasıyla yaygın bir şekilde bilinirliğe kavuştuğunu görüyoruz.

Ancak tabii ki Kung Fu, Çin' de 700 yıllarında, Xia hanedanından itibaren bilinen ve özellikle de bakırın kullanımının yaygınlaşmasıyla, silahlı dövüşlerde de tercih edilip. O zaman ki hanedanların orduları için de resmi bir askeri eğitim halinde devam etmiştir. Savaş yıllarının en yoğun olduğu dönemlerde ise çok daha fazla yaygınlaşmış ve herkes tarafından öğrenilmeye çalışılmıştır.

KUNG FU TEKNİKLERİ

Birçok film ve belgesel içerisinde de gördüğünüz gibi aslında Kung Fu özellikle etkili tekmeler ile ön plana çıkmaktadır. Ancak bunlar dışında kalan ve özel çalışmalar gerektiren yumruk ve esneme hareketleri de bu dövüş sporunu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği oluyor.

Bunlar dışında bahsedildiği gibi her okulun kendine has bir eğitim disiplini olsa da genel itibariyle bu teknikleri şu şekilde ayırabiliriz.

Kuzeyli Stili Kung Fu; uzak mesafeden yapılan saldırılara odaklanmıştır.

Güneyli Stili Kung Fu; yakın mesafeden yapılan saldırılara odaklanır.

Bu stiller dışında sadece Kung Fu içerisinde değil, diğer dövüş sanatları içerisinde de benzerine rastlanılmayan bir dövüş tekniği olan "Sarhoş Stili" de Kung Fu'nun öğretilerin de yer alır. Bu teknik de amaç rakibi şaşırtarak beklenmedik hamlelerle saldırıya geçmektir.

Eğer siz de binlerce yıllık tarihi ve öğretileri beraberinde taşıyan bu dövüş sanatı hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz Ankara 'da bulunan dövüş sporu okullarıyla iletişime geçebilirsiniz.