TAI CHI CHUAN VE ÇİN FELSEFESİ

blog yazısı ekle !

TAI CHI CHUAN VE ÇİN FELSEFESİ

Vücudunuzun neyin canlı kıldığını kimse söyleyemez. Bilim adamları beynin nasıl düşündüğünüzü, nasıl nefes aldığınızı ve nasıl kalbin kan pompaladığını, ayrıca nasıl bu işlemlerin yinelendiği hakkında bazı açıklamalar yapmışlardır. Peki, ama bu işlemleri ne yönetir?




İki bin yıldan fazladır Çinliler bu süreci (işlemleri) ve bu ince yaşam gücüne Qi adını vermişlerdir. Çinlilerin inandığına göre yediğimiz yemekten, içtiğimiz sudan ve soluduğumuz havadan; bunun dışında da ailemizden Qi'yi elde etmekteyiz. Her büyük organa denk gelen meridyen olarak tanınan Qi'ler vücudumuzda akar. Qi'de dengesizlik ya da tıkanıklık olursa, fiziksel ya da zihinsel olarak sıkıntı oluşur ve hasta oluruz.

Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Okay Köksal Güreş Okulu

Batıkent

devamını oku... Adres: Yeni Batı Mah. Palandöken Cad. No:58 Batıkent - Ankara

Tuğcu Fight Club Pt Studio

Yaşamkent

Ankara Yaşamkentte bulunan Tuğcu Fight Club PT Studio salonumuzda milli antrenörler eşliğinde ister birebir ister grup dersi olarak Pilates, Aletli refomer boks muay thai kick boks ,mma branşlarını yılların tecrübesi olarak vermekteyiz.

Tuğcu Fight Club PT Studio birebir özel dersler ayrıca grup dersleri boks, muay thai, kick boks ,mma branşlarında milli antrenörler eşliğinde özel dersler verilmektedir.
devamını oku...
Adres: Yaşamkent Mahallesi 3132 Sokak No:21 Yaşamkent-Ankara


Qi veya iç enerji kavramı Tai Chi'nin temel ögesidir. ikinci temel kavramı da Yin ve Yang teorisidir. Dünya üzerindeki her şey karşıtların çiftleri sayesinde meydana gelir: ışık ve karanlık, pozitif ve negatif, erkek ve kadın, vb. Bunlar doğal değişimin sürekli sürecini açıklamak için kullanılır. Ama, yin ve yang sadece birtakım karşılık gelen karşıtların değil; aynı zamanda onlar düşünmeyi de temsil eder. Düşünce bu şekilde, her şeyi bir bütünün parçası olarak görmektedir. Hiçbir varlık diğer varlıklardan ayrılmış olmak oluşmamıştır. "Kimse" kendi başına var olamaz ve henüz tek başına var değildir. Yin ve Yang mutlaka, kendi içinde muhalefet ve değişim olasılığı içermelidir.

Yin için karakter aslında gölgeli bir yamaç denmiştir. Bu kavram soğuk, dinlenme, pasiflik, karanlık, saflaştırılması olarak ilişkilendirilmiştir. Yang için karakter Aslında güneşli yamaç olarak tarif edilmiştir. Onun nitelikleri ısı, stimülasyon, hareket, faaliyet, parlaklık, heyecan, ışık, tam ve artışla ilişkilendirilmiştir. Bu fikirleri ile Çince düşünce ve tıbbi gelenek Yin ve Yang'in beş ilkesini geliştirdik. Erken Çin'de kullanılan beş öge şöyledir: tahta, ateş, toprak, Metal ve su.

Vücut açısından bu öğeler aynı zamanda iç organlara karşılık gelmektedir. Çince doktor için bu öğeler bir tanı için gerekli olacaktır. Örneğin, bir organda çok fazla yanma olduğunu not edebilir. Batı tıppı zihin ve bedenin iki yönlü olarak bağlantılı olduğu gerçeğini gözden kaçırmıştır. Zihni ne etkilerse vücudu da o etkilemektedir ya da bunun tam tersini öne sürmek mümkündür. Buna ek olarak, Çin tıbbı beden ve zihnin sürekli olarak bir bütün olduğu konusunda temellendirilmiştir. Bu ilişki olumsuz olursa, bedende de kötü etkiler oluşur ve olumlu ise bedende de iyi etki oluşur. Büyük düşünürler de Tai Chi üzerinde de bu şekilde yoğunlaşmışlardır.

Tai Chi Chuan sayesinde kas ve eklemler eğitilir. Bununla birlikte en önemli organ olan beyin de gelişim gösterir. Bununla birlikte hayal gücünüz de gelişmeye başlar ve bağışıklık sisteminiz gelişim gösterip yaşlanmanız da ertelenmiş olur.

Tai Chi'yi geliştirmiş olan kişiler Taoizm'in Lao Tsu, Chang Tzu ve diğerleridir. Doğayı, gerçekliği ve ruhsallığı birleştirmeyi esas aldılar. Tai Chi'nin özü tamamen maneviyata dayanır. Manevi özellikleri de şefkat, çalışkanlık, açık fikirlilik, dürüstlük, tevazu, azim, basitlik, kendine güven, sabır, sahiplik duygusu olmamak ve duyarlılıktır.

Tai Chi sporunu yapan kişiler bu özellikler ile beden ve aklın bütün olmasını sağlayabilirler. Bu da onların huzurlu olmasını ve hareket etmesini sağlayacaktır.