MUAY THAİ KURSU FİYATLARI

blog yazısı ekle !

MUAY THAİ KURSU FİYATLARI

Ankara Muay Thai Kursu Fiyatları

Muay Thai, Tayland ülkesinde doğmuş ve kısa süre içerisinde tüm dünyada beğeni kazanmış bir dövüş sanatıdır. Ülkemizde de son yıllarda çok sevilen ve yoğun ilgi gören bir spor dalı olarak öne çıkıyor. Bu dövüş sporunun temelinde vücuttaki 8 bölgenin etkin kullanılması amaçlanmakta. Sadece etkin değil aynı zamanda sert olması da hedeflenir. Kısaca hem savunma hem de dövüş sporu demek mümkün. Peki Ankara Muay Thai kursu fiyatları ne kadar? Bu yazımızda sorunun yanıtına ve çok daha fazlasına ulaşacaksınız.

Yazımızda aşağıdaki konulara değineceğiz;

  1. Muay Thai Ne Demek?
  2. Muay Thai'ye Kaç Yaşında Başlanır?
  3. Ankara'daki Muay Thai Kursları Listesi, Telefon, Adres ve Fotoğrafları
  4. Muay Thai Vücut Yapar mı?
  5. Muay Thai Kilo Verdirir mi?
  6. Muay Thai Kuralları
  7. Muay Thai dövüş sanatı, başlarda sadece Tayland ülkesinde yerel olarak ilgi görüyordu. Fakat olimpiyatlarda ring sporları arasında yerini almasıyla dünya genelinde bir anda ilgileri üzerine topladı. Ülkemizde de durum aynı. Özellikle Ankaralılar bu savunma ve dövüş sanatını çok seviyor. Bu sebeple Ankara ve çevresinde birçok Muay Thai kursu açıldı. Buralara yazılmak isteyenlerin ise aklında öncelikle şu soru beliriyor: Ankara Muay Thai kursu fiyatları nedir? Sizler için geniş çaplı bir araştırma yaptık ve en güvenilir fiyat bilgilerine ulaştık.
Öncelikle belirtmeliyiz ki Ankara Muay Thai kursu fiyatları oldukça değişken bir yapıya sahip. Bunda eğitim veren kurumun ve eğitmenin kalitesi, eğitim alanının konforu, lokasyon ve ders saatleri gibi faktörlerin büyük etkisi var.

Grup dersleri, bireysel derslere oranla biraz daha makul seviyede. Muay Thai dövüş sporunda grup derslerine katılmak isterseniz ayda 12 periyotluk bir eğitim alıyorsunuz ve her ders 1 saatten oluşuyor.

Fiyat ortalaması ise Ayda 12 ders 200-250 TL arasında değişmekte. Ayrıca bazı kulüplerde bu rakam 300 TL gibi seviyelere çıkabiliyor.

AŞAĞIDAKİ ANKARA MUAY THAI KURSLARI LİSTEMİZİ İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
KURSLARA "AnkaraSavunmaSanatlari.com Sitemize Özel İndirimi" SORUNUZ
.

Muay Thai Ne Demek?

Muay Thai, günümüzde 'Tayland Boksu' olarak da ifade edilir. Çünkü ilk olarak Tayland bölgesinde ortaya çıkmıştır. Kökleri ise Siyam bölgesine kadar uzanmaktadır. Myanmar, Kamboçya ve Tayland gibi ülkelerde daha popülerdir. Bu dövüş sporunda temel olarak diz, dirsek ve yumruk kullanılmaktadır. Böylesine vücudun sert bölgelerinin kullanılması, dövüş sporları arasında onu daha katı bir yapıya büründürür. Muay Thai için sert bir dövüş sanatı demek mümkün.

Bu dövüş sanatının ülkemize gelmesi ise 1980'lerin başına denk düşer. Ancak resmi olarak tanınması 2002 senesinde olmuştur. Karate Federasyonu 2002 yılında kendisine bağlı Muay Thai Spor Dalı oluşturdu. Böylelikle ülkemizde de sporcu yetiştirme faaliyetleri başladı. 2007 tarihinde ise bağımsız olarak kendi federasyonuna sahip oldu. 700 yılı aşkın köklü bir tarihe sahip olan Muay Thai sporu, Ankara Muay Thai kursu fiyatları yazımızda da belirttiğimiz üzere, günümüzde dövüş sporları tutkunları için harika bir seçenek.

Muay Thai'ye Kaç Yaşında Başlanır?

Muay Thai dövüş sporu oldukça sert tekniklerin kullanıldığı bir daldır. Savunma öğelerini içinde barındırsa da genel olarak dövüş sanatını uygular. Bu durum da haliyle Muay Thai'ye kaç yaşında başlanır? sorunsalını doğuruyor. Çünkü ebeveynler çocukları için çekinceler taşıyabiliyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki bu sporu 7'den 70'e herkes yapabilir. Özellikle de küçük yaşta başlanması, gelecek için iyi bir adım olacaktır.

Eğer çocuklarınızı Muay Thai dövüş sporuna yazdırmak istiyorsanız tavsiye edilen minimum yaş aralığının 5 ile 7 arası olduğunu belirtmekte fayda var. Yazdıracağınız kurs ilk önce çocuğunuzu deneme antrenmanına çağırır. Burada fiziksel ve davranışsal yapısının Muay Thai sporu için uygun olup olmadığı incelenir. Eğer uygunluk görülürse kayıt işlemlerine başlayabilirsiniz. Ayrıca Ankara Muay Thai kursu fiyatları da bütçe dostu seviyede. Ayda sadece 200 ila 250 TL arasında ödeme yaparak kendinizin ya da çocuklarınızın fiziksel yapısını geliştirebilirsiniz.

AŞAĞIDAKİ ANKARA MUAY THAI KURSLARI LİSTEMİZİ İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
KURSLARA "AnkaraSavunmaSanatlari.com Sitemize Özel İndirimi" SORUNUZ


Ncm Personal Training

Yaşamkent

devamını oku... Adres: Konutkent Mahallesi 2983 Cadde No:72/A Yaşamkent-Ankara

Move'n More Personal Training

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Malazgirt 1071.Cadde Göksu Hill Tower No:18 Eryaman - Ankara

Jet Spor Kulübü - Çukurambar

Çukurambar

devamını oku... Adres: İşçi Blokları Mahallesi 1500. Cadde ODC Alışveriş Merkezi No:9/1 Çankaya - Ankara

Kulüp 150 Karate ve Savunma Sanatları

Çayyolu

Kulüp 150 karate savuna sanatları

Avrupa ve Dünya Şampiyonu eğitmenler ile beraber kendini en iyi şekilde savunmayı öğrenirken istediğin fiziğe ulaşman için en eğlenceli ve kısa yola bizimle ulaşabilirsin.

3500 m2 alana sahip spor salonumuzda ücretsiz diyetisen ve ilk seans ücretsiz olmak üzere fizyoterapistimiz bulunmaktadır.

Karate / Judo / Taekwondo / jijitsu / Boks / Kick Boks / Muay Thai / Cimnastik Branşlarımız bulunmakta.

Aynı zamanda cimnastik ve yoga ve çocuk cimnastiği bulunmaktadır
devamını oku...
Adres: Prof. Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2400.Sokak No:5 Çayyolu-Ankara

Jet Spor Kulübü

Ümitköy

devamını oku... Adres: Mutlukent Mahallesi 1936. Sokak No:10-3A Ümitköy-Ankara

Krav Maga Ankara

Eryaman

devamını oku... Adres: Şehit Osman Avcı Mahallesi Göksu Prestij Konutları Kat:2 No:37 Eryaman - Ankara

Quads Team

Çayyolu

devamını oku... Adres: Konutkent Mahallesi 3028. Cadde 16-B/10 Kule Evo Çayyolu-Ankara

Anadolubeyi Spor Kulübü

Oran

devamını oku... Adres: Aşağı Dikmen Mahallesi 582. Sokak Oran - Ankara

Elit Sporcular Spor Kulübü

Balgat

devamını oku... Adres: Oğuzlar Mahallesi Osmanlı Caddesi No:12/B Balgat-Ankara

Force Crossbox

Bilkent

devamını oku... Adres: Üniversiteler Mah. 1598. Cad. Bilkent Plaza A3 Blok No:5 Ankuva İş Merkezi Yanı Bilkent - Ankara

Emirhan Dursun Personal Training

Çayyolu

devamını oku... Adres: Alacaatlı Mahallesi Park Caddesi No:2/C-3 (Beştepe Koleji Karşısı) Çankaya-Ankara

Big Town Academy

Cevizlidere

Big Town Academy - Spor Yüksekokul Mezunu Uğuz Öz dereceleri;

2013 WAKO Kick Boks Dünya Kupası Şampiyonu 2 kez
2014 TAEKWONO Turkish Open 5.
2007 TAEKWONDO Türkiye 3.
2008 Kick Boks Türkiye Şampiyonu
2010 Kick Boks Türkiye 3.
2011 Kick Boks Türkiye 3.
2012 Kick Boks Türkiye Şampiyonu
2013 Kick Boks Türkiye Şampiyonu
2014 Kick Boks Türkiye 3.
2015 Kick Boks Türkiye 3.
2016 Kick Boks Türkiye 2.
2017 Üniversiteler Kick Boks Türkiye 3.
13 kez Kick Boks Ankara Bölge Şampiyonu
7 kez Kick Boks Ankara Bölge 2.
7 kez Kick Boks Ankara Bölge 3.
4 kez Taekwondo Ankara Bölge Şampiyonu
3 kez Taekwondo Ankara Bölge 2.
5 kez Taekwondo Ankara Bölge 3.

Kick boks tekme, yumruk, diz ve cilinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşmuş bir dövüş sanatı sporudur. Bu 4 tekniğin bir araya gelmesiyle kick boks elektik yani seçmeci bir spor branşı olarak karşımıza çıkar.

Kick Boksa Başlama Yaşı Kaçtır?

Kick boks branşında profesyonel (lisanslı) sporcu olabilmek için 13 yaşından başlayıp 39 yaşa kadar devam edebilirsiniz. Egzersiz olarak kick boksa başlama yaşı ise yoktur. Kick boksu egzersiz, sağlıklı yaşam ve savunma sporu olarak her yaşta tercih edebilirsiniz.

Ankara'da kick boks eğitmeni arıyorsanız her yaş grubuna profesyonel hizmet vermekteyiz.

Kick Boks Sporuna Başlarken neler yapmalıyız?

-Öncelikle rahat egzersiz kıyafetleri tercih etmelisiniz. Yan taraflarında düğme ve fermuarlı kıyafetler uygun değildir.

-Spordan önce çok aç ya da çok tok olmamaya özen gösterin. Eğer egzersize çok aç karınla başlarsanız bu durum kick boks yaparken kan şekerinizin düşmesine neden olacaktır. Eğer çok tok olursanız bu durumda mideniz yorulacak ve kusmanıza bile neden olabilecektir. İdeal egzersize başlamadan 2-3 saat önce özellikle kaliteli karbonitratlar tercih edebilirsiniz.

-Güvenli ekipman kullanmanız sakatlanma riskinizi minimuma indirecektir. Bu tüm spor branşları için önemlidir. Tüm ekipmanların tam ve eksiksiz antrenmandan önce olması önemlidir.

-Alışma süresi için kendinize mutlaka zaman tanıyın. Uzun süre farklı spor dalları ile ulaşmış olsanız bile kick boks sonrasında hafif ağrılarınızın olması çok normaldir.

-Antrenman sonrası ağrıyan yerlerinizi esnetme yapmanız ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

-Kick boksu hayatınıza katmak için aceleci olmayın. Yaptığınız her hareket kas gücünüzü daha da arttıracaktır. Kendinize bu konuda zaman tanıyın.

-Haftada en az 3 gün egzersiz için zaman ayırmaya çalışın. Kick boks yapmadığınız diğer günlerde ise hayat disiplininizi sürdürün. Beslenme, uyku alışkanlığınız ve hareket sürenizi haftanın kalan günlerine yayın.
devamını oku...
Adres: Cevizlidere Mahallesi 1243 Sokak No:10/B Cevizlidere-Ankara

Over Gym

Tunalı

devamını oku... Adres: Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Caddesi No:50/D Tunalı-Ankara

Tuğcu Fight Club Pt Studio

Yaşamkent

Ankara Yaşamkentte bulunan Tuğcu Fight Club PT Studio salonumuzda milli antrenörler eşliğinde ister birebir ister grup dersi olarak Pilates, Aletli refomer boks muay thai kick boks ,mma branşlarını yılların tecrübesi olarak vermekteyiz.

Tuğcu Fight Club PT Studio birebir özel dersler ayrıca grup dersleri boks, muay thai, kick boks ,mma branşlarında milli antrenörler eşliğinde özel dersler verilmektedir.
devamını oku...
Adres: Yaşamkent Mahallesi 3132 Sokak No:21 Yaşamkent-Ankara

İncex Arena Spor Kulübü

Çayyolu

devamını oku... Adres: Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı mah.2873 cad. No:3BB4 Anchor iş merkezi Çayyolu Ankara

Gorilbey Gym

Tunalı

devamını oku... Adres: Esat Caddesi No:115 Çankaya - Ankara

Okga Güreş Akademi

Batıkent

OKGA olarak Misyonumuz;

Spor, ahlak, kişilik ve eğitim ile iç içe bir ortamda, bilimsel yöntemlerle eğitilmiş, çağdaş, üreten, sorgulayan, bilinçli ve potansiyelini ortaya çıkartan bireyler yetiştirmektir.

OKGA olarak Vizyonumuz ise;

Kurucumuz ve Sahibi olan,
AVRUPA Şampiyonu ve DÜNYA İkincisi, aynı zamanda Survivor 2019. Finalisti Okay köksal gözetiminde en son model ve modern, Uygun tesis, ekipman, sistem ve personele sahip olarak;

Faaliyet gösterilen tüm branşlarda sporcularımızın olimpik hedef doğrultusunda, spor ve sporcu ahlakı kazandırmak ileriye dönük hedefler belirleyerek ulusal ve uluslararası alanda maksimum başarıyı ortaya koyabilecekleri,
Sporu yaşam biçimi haline getirmiş bireylerin sportif yaşam hedeflerine ulaşabilecekleri,
Ve tüm paydaşların aidiyet duygusu hissederek bir parçasını oluşturabilecekleri ortamları yaratmak ve sürdürülebilir bir yapıda
Türkiye'nin ilk gözde Spor Kulübü olmaktır.devamını oku...
Adres: Yeni Batı Mahallesi Palandöken Caddesi No:58 Batıkent-Ankara

Şenol Kaysi Spor Akademisi

Gölbaşı

devamını oku... Adres: Gaziosmanpaşa Mahallesi 385.Cadde No:19/A (Gölbaşı İlçe Jandarma Yakını) Gölbaşı - Ankara

Mert-SAN Spor Kulübü

Batıkent

devamını oku... Adres: Ergazi mah. 1800 cad. 1830 sok Emre sit. 1/A Batıkent-Ankara

Deniz Spor Kulübü

Maltepe

''Deniz Spor Kulübü'' 2012 Yılından Bu Yana Ankara Demirtepe' De Hizmet Vermektedir. Alanında Uzman Kadrosu İle Mma, Kickboks, Boks, Pilates, Reformer, Zumba, Yoga, Muaythai, WingChun, Aikido, Branşlarından herhangi biri ile hayatınıza farklı bir deneyim katabilirsiniz. İster amacınız profesyonel bir sporcu olmak olsun, ister amacınız spor yapıp formda kalmak olsun, Bizimle başarıya ulaşacağınıza eminiz.Haftanın belli günlerinde grup egzersizlerine katılabileceğiniz gibi, istediğiniz eğitmenden bire bir özel ders alıp gelişiminizi daha profesyonel şekilde programlayabilirsiniz.devamını oku... Adres: Şehit Gönenç Caddesi No:16/A (Eski maltepe pazarı karşısı) Çankaya-Ankara


Muay Thai Vücut Yapar mı?

Spor sevdalıları sıklıkla 'Muay Thai vücut yapar mı?' sorusunu gündeme getiriyor. Bu haklı bir merak. Zira günümüzde artık tükettiğimiz besinlerden oldukça yüksek kaloriler alıyoruz. Yaptığımız sporda da bu kalorileri yakmak istememiz gayet haklı bir talep. Öncelikle belirtmeliyiz ki Muay Thai bir vücut yapma sporu değildir. Ancak bu sporu yaparken ciddi oranda vücut efor sarf eder. Bu da haliyle iyi bir vücut yapılmasına sebep olur. Eğer iyi ve fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız Muay Thai kurslarına yazılabilirsiniz. Harcadığınız kaloriler neticesinde harika bir vücut yapısına kavuşmanız mümkün.

Muay Thai dövüş sporu, sadece vücut yapmaya endeksli bir branş değildir. Bireylerin zihinsel yapılarını da kuvvetlendirmeyi hedefler. Bunda da oldukça başarılı bir spor dalıdır. Çocuklarınızı bu sebeple küçük yaşta kurslara yazdırmanızda fayda var. Zinde bir vücut ve çelik gibi bir zihne Muay Thai ile kavuşmanız mümkün.

Muay Thai Kilo Verdirir mi?

Sporcular, gerçekleştirdikleri faaliyetlerde kalori harcanmasına özen gösterir. Çünkü her gün belli oranda vücutlarımız kalori alır. Bunlar eritilmediğinde uzun vadede kilo almak kaçınılmaz olur. Bu sebeple sıklıkla 'Muay Thai kilo verdirir mi?' sorusu gündeme geliyor. Bu sorunun yanıtı kesinlikle evet. Çünkü teknik çalışmaları kardiyo ağırlıklı bir spor branşıdır. Ortalama 1 saatlik Muay Thai antrenmanında yaklaşık 1500 kalori harcanır. Bu da spor branşları arasında ciddi bir orandır.

Ankara Muay Thai kursu fiyatları konusunu yukarıda detaylı bir şekilde belirttik. Grup dersleri tercih edildiğinde gayet makul ücretlere bu sporu yapabilirsiniz. Böylelikle hem fit bir vücuda sahip olursunuz hem de zinde bir beyne kavuşursunuz.

Ankara Muay Thai Kursu Fiyatları 2022

Ankara Muay Thai kursu fiyatları 2022 yılında da dövüş sporu tutkunlarının gündeminde. Son yıllarda popülerliği her geçen gün artan bu spora ilgi oldukça yoğun. Spor salonlarında Muay Thai eğitimi alan 7'den 70'e her yaşta birey görebiliyorsunuz. Savunma ve dövüş tekniklerinin öne çıktığı bu aktivitede aynı zamanda bedensel ve zihinsel yapının da sınırları zorlanıyor. Aileler çocuklarını daha küçük yaşlarda buralara yazdırarak iyi bir gelişim süreci yaşamalarını sağlıyorlar.

Muay Thai dövüş kursuna yazılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan en önemlisi eğitimi verecek olan hocanın gerek bilgi gerekse donanım bakımından üyeleri tatmin edecek bir yapıda olması gerektiğidir. Ankara Muay Thai kursu fiyatları 2022 yılında ne kadar sorusunun, iyi bir eğitmene denk gelindiğinde aslında pek de önemli olmadığını göreceksiniz. Çünkü bu dövüş sporunda profesyonel bir kariyer yapmak istiyorsanız, bazı fedakarlıklar yapmanız gerekli. Bunlardan ilki maddiyat iken diğeri de zaman unsurudur.

Ülkemizde Muay Thai dövüş sporu eğitimleri için en iyi tesis ve eğitmenler Ankara ilinde bulunuyor dersek yanılmış olmayız. Çünkü yerel halkın bu spor dalına ilgisi çok büyük. Haliyle zaman içerisinde eğitim kalitesi de çok arttı. Şimdi de Ankara Muay Thai kursu fiyatları 2022 yılında kaç tl? sorusuna gelelim. Öncelikle diğer spor branşlarıyla karşılaştırıldığında Muay Thai kurs ücretleri gayet makul seviyede. Hemen her bütçeye uygun fiyat politikası mevcut. Eğer grup çalışmalarına katılırsanız aylık ortalama 200 ila 250 TL aralığında bir ücret ödüyorsunuz. Özel dersler de ise fiyatlar haliyle biraz daha artıyor. Detaylı bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Muay Thai, Tayland'ın kültürel sporu olarak bilinmektedir. Muay Thai sık sık sekiz uzvun sanatı olarak bilinir. Bunun nedeni de yumruk, tekme, dirsek ve diz darbeleridir.

Başlangıç

Muay Thai tamamen efsaneden oluşmaktadır. Savaş stilinin Çin'den Kamboçya'ya güçten dolayı geliştiği bilinmektedir. En büyük kabile Simaese'dir ve bu kabile aynı zamanda Tai olarak da bilinir. Kuzey ve güneydeki yolları korumak için savaştılar. Çatışma boyunca savaş stili ve teknikleri geliştirildi. Daha sonra da bu teknikler babadan oğula geçerek gelişim gösterdi.

Günümüz

Muay Thai geçen yüzyılda gelişim gösterdi. Ulusal bir spor olarak Tayland'da popülerliği devam etti ve dünya çapında da tanınmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı'nda yabancılar Muay Thai'yi tamamen tanımış oldular. Amerikan ve Avrupalı askerler Tai askerlerinin Muay Tai'yi yapmalarını izleyip bu savunma sporuna ilgi duymaya başladılar. Savaştan sonra da yaygın bir şekilde Tai sporu yapılmaya başlandı.

Pratik

Muay Tai felsefesi oldukça basittir. Beden, zihin ve kalp eğitilmelidir. İyi bir savaşçı bu üç ögeyi birlikte eğitirse gelişim kaydedebilir. Bu da demektir ki eğer kişi konsantre olmazsa ve disipline sahip olmazsa fiziksel kondisyon da elde edemez. Sabır önemlidir. Muay Tai savaşçıları hız ile hareket etmeyi öğrenirler. Ama aynı zamanda ortak algı ve zekaya da ihtiyaç duyarlar. Muay Tai hem kişinin kendine saygısını hem de etrafındaki kişilere, ailesine, öğretmenlere ve topluma da saygı duymasını da öğretir. Muay Tai savaşçıları kardeşlik duygusuna da sahip olmalı ve diğer kişilere de yardımcı olmalıdır.

Muay Thai Kuralları

Muay Tai'nin temel kuralları:
Dövüşler sadece 5 raunt sürmektedir; her bir raunt sadece 3 dakika sürmektedir. Her bir dövüş arasında iki dakikalık ara verilir.
Boksörler 172 gramdan daha az ağırlıktaki eldivenleri giymemelidir. Eldivenler de orijinal şekline daha sonra dönüşmelidir.

Dövüşçüler sadece bu spora uygun kıyafet ve korunaklar kullanmalıdır. Ayakkabıya izin verilmemektedir. Ama dövüşçü topuklarını korumak için gerekli önlemi almalıdır.

Dövüşçüler Mongkol giyebilirler. Mongkol baş çevresine takılan kutsal bir iptir. Bunu takarak öğretmenlerini onurlandırmaya çalışırlar. Ama bunu gerçek dövüş başlamadan çıkarmaları gerekmektedir.


Popüler Kültür

Muay Thai filmlerde, video oyunlarında, televizyonlarda ve çizgi filmlerde de yer almaktadır.

Filmlerde genellikle aksiyon Tayland'da gerçekleşir ve kahramanın kendi yolculuğunda atlattığı evreleri açık bir şekilde gösterir. Muay Tai sık sık bir kişinin nasıl daha iyi olacağını ya da kişinin kendi kendisini bulmasını gösterir. Bu durum Muay Tai'nin genel felsefesini oluştururken, aynı zamanda da muhtemelen çoğu savaş sanatının genel felsefesini de ortaya çıkarmaktadır. Muay Tai'nin gösterildiği birçok film sunulmuştur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

- Duel of Fists (Yumrukların Düellosu), 1971, Hong Kong'lu mühendisin Tayland'a gitmesi ve Muay Tai boksörü olan kayıp kardeşini bulması hakkında olan bir film.
- Blood Sport (Kan Sporu)




- Beautiful Boxer (Güzel Boksör)
- Only God Forgives (Sadece Tanrı Affeder)