AİKİDO VE DÖVÜŞ SPORLARI- HANGİSİ DAHA GÜÇLÜ?

blog yazısı ekle !

AİKİDO VE DÖVÜŞ SPORLARI- HANGİSİ DAHA GÜÇLÜ?

Bugüne kadar Aikido için yetiştirdiğim öğrencilerimin çoğundan aldığım soru bu; ''Sizce hangi savunma sanatı daha güçlü ve diğerlerini yener?''.

Savunma sporlarında hocaların maruz kaldığı ilk soru budur. Öğrenciler sosyal medyadan videolar izler, farklı videolardaki farklı karşılaşmalarda yenen ve yenilen branş devamlı değişir. Öğrenci kendi yaptığı sporu sorgular, acaba gerçekten işe yarıyor mu? Aikido sokakta bir sorunla karşılaştığında işe yarayacak mı? Ayrıca yine video kanallarında bir çok antrenör çıkıp ''şu spor daha etkili, şu spor daha zayıf kalır'' diye açıklama yapar hatta ufak çaplı karşılaşma videoları yayınlar. Bu tartışma insanlığın sporla tanıştığı ve yapmaya başladığı ilk günden bugüne kadar devam etmekte ve halen de devam edecek görünmektedir.

Bu konu hakkında biraz kendi görüşlerimi aktarmak istiyorum. İster Aikido olsun, isterse de diğer spor dalları olsun, tüm branşlarda antrenör ve hocalar öğrencilerinin zihinsel ve fiziksel performansını en üst noktaya çıkarmaya uğraşır. Burada her öğrencinin kişisel özellikleri (anlama, hız, algılama, fiziksel durum vb.) farklı olduğu için antrenör her bireyi aynı başarıya ulaştırmak için, eğitimi her öğrenciye farklı programlamaya uğraşır. Yukarıdaki ana konumuza ithafen aynı branşta aynı eğitimi alan öğrenciler de bile güç dengesinden bahsedemeyiz. Bazıları daha hızlı ilerler bazıları daha yavaş.

Savunma ve dövüş sporlarında ikinci durum ise yetiştiğiniz dalda performansınızın nerde kullanılacağı ile ilgilidir. Müsabakası olan sporlarda Antrenörleriniz sizi teknik, taktik ve fiziksel kondisyon olarak müsabakayı kazanmaya yarayacak şekilde yetiştir. Karşınızdaki rakip sizlerle benzer şekilde eğitim almış ve eşdeğerdir. İyi olan kazanır. Ancak sorunuz sokaktaki bir çatışmaysa karşınızdaki kişinin ne olduğunu ve neler yapacağını tahmin edemezsiniz. Çatışma kuralsızdır ve her şekle dönüşebilir (yumruk, tekme, boğuşma). Bu noktada şans faktörü de devrededir. Rakibiniz sizden daha güçsüz olabilir ancak atacağı bir yumruk kaçamadığınız anda vücudunuzdaki kritik önem taşıyan bir bölgeye gelip sizi bayıltabilir.

Antrenör ve Hocaların Aikido'da size kattığı; branşın özelliklerine göre kullanmadığınız kaslarınızı kullandırmak, kullandığınız kas ve refleks hareketlerinizi düzeltip güçlendirmek, hız, teknik ve kondisyonunuzu artırmak gibi çalışmalarla potansiyelinizi en üst seviyeye çıkartmaktır. Buradaki amaç Dünyadaki herkesi sokakta yenip dövebileceğiniz anlamı değildir. 8,5 milyar insan nüfusunda kurallı ya da kuralsız tüm müsabaka ya da çatışmalarda herkesi yenebileceğinizi düşünmek çok saçma olurdu değil mi? İnsan kendini devamlı güncelleyen bir varlıktır. 70'li yıllardan bir basketbol ya da futbol vb. maç izleyin ve şimdiki karşılaşmalarla karşılaştırın, ne demek istediğimi anlayacaksınız. O zaman ki karşılaşmalarda hız ve hareketleri çok basit bulacaksınız. Bu her branş için geçerli, daha hızlanıyor ve daha güçleniyoruz.

Aikido'da ise bizim yaptığımız şey, kendini savunma, özgüven ve sakinlik kazanma, çok yönlü düşünme, kas gücü dışında içinizdeki gücü keşfetme, evren ve içindeki tüm canlı cansız varlıklarla uyum sağlama, dikkat ve odaklanma üzerine kuruludur. Yani sizi kendinizle tanıştırmaya yöneltiyoruz..

Özetle;
Hiçbir branş diğerinden daha üstün değildir. Branşlardaki başarılar sporcunun başarısına da endekslidir. Dönem dönem her branşta özel sporcular çıkar ve üstün performans göstererek o branşı ve kendini yüceltir.

Aikido'da çok iyi olmanız, sokaktaki bir çatışmada herkesi yeneceğiniz anlamına gelmez. Kuralsız bir müsabakada da diğer branştaki sporculardan daha üstün olacağınız anlamına da gelmez.

Tekme konusunda çok iyi olan bir branştan olabilirsiniz ama sokakta yaşadığınız çatışmada, yaşamınız boyunca öğrendiğiniz tüm hareketleri kullanırsınız. (yumruk, tekme, sarılma, boğuşma)

Antrenörler olarak bizlerin amacı öncelikli olarak sizleri; gücünüzü tanımaya, anlamaya ve doğru kullanmaya yöneltmektir. Bunları kötü amaçlı kullanmanız değil kaçınılmaz saldırılarda kendinizi korumak, saygılı, adaletli ve barışçıl sporcular yetiştirmek üzerinedir. Unutmayın öncelikli amacımız sizi güçlendirmek ve milyarlarca spor yapmayan insandan ayrıştırıp daha özel bir birey haline getirmektir.

Saygıyla ve sporla kalın.
Hamdi AKTEPE
Aikido Antrenörü